divendres, 31 d’octubre del 2008

La boda a prop de l'Atles, i la infantessa


A Marràqueix, la ciutat de les "mil una nits" tot es possible

Aquesta ciutat bulliciosa marroquina, envoltada de muralles, i de acollidores tones ocres, de terra vermella, és el lloc escollit pels milers i milers de turistes de l’estranger, que la visiten, sobre tot a l'estiu, però també es un lloc de turisme interior i de pas. Les altíssimes i magnifiques muntanyes que la envolten, a uns 60 Km cap a baix, són una veritable frontera natural que deté el desert del sud, i del antic territori saharià, ara incorporat al Marroc, que ho promociona com l’alternativa més exòtica a prop de l’oceà Atlàntic.
Malgrat que a la ciutat les tradicions, encara se imposen per tot arreu, també a aquesta ciutat tan antiga del Marroc ha arribat la modernitat, el canvi, i els nous estils de vida de la gent més jove s’imposen. Sobre tot, i em crec que no es una suposició massa equivocada, que les modes i formes de vestir més occidentals tenen molt a veure amb el major poder adquisitiu de aquesta gent, que tant és diferencia de la resta, i que veiem per tots llocs als estrets carrerons de la ciutat , i a la gran plaça, centre de vida comercial i turística de la tancada Medina

Però en quan sorts d'aquest centre i dels laberíntics de carrers que ho he envolten, les contradiccions socials queden més a la vista, per molt que les autoritats marroquines hagin envoltat les dues bandes de les carreteres de sortida, de més i més murs, al estils de les muralles de la ciutat, que a la vegada tapen a la vista dels cotxes i als vianants, al visió dels nombrosos barris pobres, plens de txaboles i de cases de palla, que conformen la perifèria, però que també conviuen amb les grans mansions, envoltades de molt verd i camp, que també queda ocult als ulls dels curiosos.Diuen que Marràqueix és una de les ciutats més verds del Marroc, i ens comentava un irònic i divertit comerciant berber, que és el verd de la ciutat és molt semblant al dels bitllets que alguns acumulen”. Entre altres negocis florescents , diria jo, gràcies a l’exportació europea de tant i tants productes artesans. Una explotació, en la que nosaltres el turistes, encara que hagin visitat el lloc per feina (1), també col·laborem en mantenir. Tothom intenta comprar al preu més reduït possible. És el joc: “quant costa això?”: “tant”, et contesten. “Ni parlar-ne? “-dius, , “Quant pagaries?, de seguida diuen, i tu proposes la meitat, i al final et creus que has sortit guanyant. Què bons venedors que són, i nosaltres què innocents¡

Tornem a la tradició, i malauradament, encara que el respecte pel paisatge natural (i que no canviï) domina a enlloc, també les costums s’han quedat com molts segles abans. El nostre grup participa de la cerimònia nupcial d’una núvia i la seva escolta. La veien sortir de la seva casa, després de que hem menjat aquest últim poble al costat del riu, envoltat de les muntanyes nevades del Atlas, i al que es pot arribar en autobús.

Tot un grup de gent d’aspecte molt pobre, però cantant alegrement, baixen pel riu des del poble de més a dalt per a recollir a la núvia al poble on està el nostre grup. La portaran una mica tapada amb un preciós vel blanc, a casa del nuvi. La canalla que envolta aquesta desfilada no vol fotos, es diverteixen ocultant- se amb rialles. Tot el contrari del que al dia següent farien els nens benestants quan sortien d’una escola de un poble al costat de Marraqueix.

M’agradaria poder parlar més d’aquestes muntanyes màgiques i de la seva gent, sobre tot de les dones, que encara netegen la roba a la vora del riu, però el nostre grup ja ha vist bastant, encara que no son encara les tres de la tarda no ha volgut arriscar-se a fer una excursió que pot durar no més de dues hores. Què farem¡, cal aceptar la “democracia” del grup. Així es la vida. Al menys, per a nosaltres.

Julia L. Tremols
(1)Prometo que explicaré més coses, i publicaré fotos, però ara per ara tinc que seguir la meva feina sobre el Encontre Internacional que van fer a Marràqueix

Foto meva amb el simpatic txòfer del nostre autobús, sociòleg, de professio.
.

dimarts, 28 d’octubre del 2008

De Marràqueix a Barcelona, tot segueix igual, o no?

Fins quan els concursos de Bellesa de dones?

Vaig tornat de Barcelona el dissabte 25, després d‘un viatge de 8 dies a Marràqueix, per participar en la III Trobada Mediterrània de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere, i encara que venia d’un lloc fascinant, estava molt contenta de tornar a la nostra estimada modernitat del segle XI. Però, el primer que en trobo al meu mail, és que una de les agències de musics i festivals més reconeguda: Bordeline; organitza el 1 de novembre, Concurs: Bellesa de Catalunya, os sigui, una altra vegada tornem a promocionar les “misses” a la catalana, reivindicant l’atractiu físic com principal dot de els dones ( per ninguna banda he vist que també vagin a escollir prototipus de homes ben fets (en el sentit físic, es clar).I no sols això, Hi ha més. Després, vaig veure al migdia l’informatiu de TV3, i em expliquen una noticia amb certa gracia. Sembla que per fi ja està aquí (com ho han dit tantes vegades¡¡¡) el robot que et neteja tota la casa, escombra, quita la pols, deixa transparents les finestres, ordenada la cuina...). Encara que si et fixes una mica més, i mira per on...et dones compte, de que la màquina., li han fet cos de dona. Tal com sona, amb una cara inexpressiva, però amb formes arrodonides de dona. Bé ja queda clar, a qui afavorirà un monstre cibernètic d’aquesta categoria. Ens anirà tant bé que, ja no necessitarem demanar ni conciliacions laborals, ni un altre ùs més just dels temps de feina, socials i d’oci.

Vaja¡ i jo que pensava que venia d’un lloc que semblava sortit del passat de “Les mil i una nits”. Veritablement divers i multicultural: en Marràqueix, l’ambient (els carrers, l’artesania, els edificis, les costums) es barregen de la manera més increïble, amb allò de tipus medieval, i amb el més modern. Entre d’altres coses, hi ha parabòliques en moltíssimes vivendes (fins i tot , les més modestes), hi ha molta Internet en “cibers” i suposo que, també a les cases, molta gent va amb els mòbils parlant en veu alta, i circulen una gran quantitat de motos – tipus “mobilettes” , que et poden atropellar sense donar-te compta.

Be, a la nostra trobada internacional, en el que hem participat gairebé un centenar de persones de mols països, que em pogut fer al local de l’Associació EnnaKhil pour la Femme et l’Enfant, amb seu a aquesta ciutat, els dies 23 i 24 d’octubre, hem comprovat que encara que nosaltres la polèmica de “vel si, vel no”, ens ha fet creure que les dones als països àrabs es troben en una situació molt pitjor que la nostra, com en tots els llocs del món hi ha de tot. Es cert que al Marroc, sobre tot a la zona rural, encara hi ha un 40 % de dones analfabetes, però a les ciutats la majoria de les dones pateixen semblants discriminacions personals i socials, que als nostres llocs occidentals: Moltes d’elles, encara que en més petita quantitat han arribat a llocs polítics de responsabilitat, i d’altres són considerades professionals de primera. Però d’això i del ric intercanvi fet durant aquests dies es altra historia que mereix altre article.


Julia.L.Tremols


Ah¡ Això del robot ho podeu comprovar a la web de tv3

dijous, 2 d’octubre del 2008

El perquè de la disminució increible de dones a L'Índia



Quan les dones hauran desaparegut: El sacrifici de les nenes a l’Índia i a l’Àsia

Estic llegint el llibre “Quan les dones hauran desaparegut” de Bénédicte Manier, periodista índia que viu a París (França) i treballa a France Presse. Un treball molt be documentat sobre la sistemàtica desaparició i assassinat de milions de nenes i de dones joves ( la majoria d'aquestes al poc de casar-se), a l’Índia i l’Àsia. Vaig llegint el llibre emocionada. Un capítol cada nit, i sempre acabo plorant. D'altra banda cal tenir en compte, que el fet de que hagin menys dones a tot arreu, ha posat en perill a les dones més joves, i moltes d'elles són víctimes de xarxes de venda i prostitució. O són víctimes de violència i violacions col.lectives.
Hauríem de fer alguna cosa per lluitar a nivell internacional contra aquest feminicidi quotidià . Com diu la autora es pot parlar de “feticidi”: " la màxima discriminació contra las dones, no deixar-les néixer o créixer quan ja jan nascut"

En qualsevol població del món hi ha més dones que homes, excepte a Àsia, on tot un sistema cultural, econòmic i social s’encarrega de fer desaparèixer les nenes, abans i després de néixer. Segons estimacions del programa de Nacions Unides per al Desenvolupament , a l’Índia “mancarien actualment 48 milions de dones”, i una situació semblant troben a la Xina, Afganistan, Bangladesh i Paquistan. Segons diu l’autora en una entrevista publicada a Ameco Press, al novembre del 2007, “en conjunt, el déficit de dones sería d’uns 100 milions es dir, aproximadament tota la població de Méxic”.

I el pitjor de tot és que l'augment d'assesinats de dones i de realització d'avortaments selectius de fets femenins (des dels anys 80 amb la popularització de les ecogràfies) passa en la seva major part entre les classes mitjes i altes. Des de fa anys les nenes pobres tenen més possibilitats de nèixer i creìxer més que les que provenen de families benestants.
Si voleu comprar el llibre que ha Catalunya ha publicat Pagès editors el troben a la Llibreria Ona (en català ) i en castellà a la Llibreria de Dones a Internet: Autoras en red” está en castellano.
Al Blog “Cuaderno de Mujeres” es parla també del tema i es reprodueix l’entrevista a Bénédicte Manier, que li va fer Imma Sanchís en La Contra de La Vanguardia. També es molt interessant la publicada a La Voz de Galicia (veure foto de l'autora a baix).

(Text extret de La contra de la Vanguardia)
"Saca su libreta llena de notas y apuntes exhaustivos, resumen de su estudio que analiza causas y posibles consecuencias de esos cien millones menos de mujeres que de hombres que hay actualmente en Asia, especialmente en India y China, fruto de la explosiva mezcla entre modernidad consumista y tradición. "Desde la década de 1980, la ecografía para determinar el sexo y el aborto se vienen utilizando a gran escala para eliminar a las niñas, produciéndose un feticidio; lo que no ha provocado que desaparezca el infanticidio ni la desatención". Una población de varias decenas de millones de hombres solteros es algo que jamás se ha producido en la historia y sus consecuencias son difíciles de prever".