diumenge, 28 de febrer del 2010

enterrar el burca al bagul dels records

Crec que cal anar més enllà de la polèmica sobre el significat de l'ús del burca i la seva "tolerància" o no, en les nostres societats occidentals. El cas de França i les mesures que vol prendre el govern de Sarkotzy cal tenir en compte que aquest tema aviat serà d’actualitat al nostre entorn. Per suposat que es pot perfectament estar en contra amb la política "xenòfoba" i neoliberal del president francès, i reconèixer les seves mesures necessàries i positives en camps concrets. Crec que tothom està d'acord que si no volem retrocedir mil anys en el camp de l'alliberament de les dones s'han de posar i aplicar normes sobre aquest tema...

L'article de Samir Nair, d'ahir a El País del dissabte 26 de febrer titulat: ”Burka” , està molt bé i posa el dit a la nafra de la polèmica sobre que hi al darrera en al defensa de la “ocultació” de les dones, al·legant respecte a les tradicions pròpies.

Per part meva afegeixo que el burca "és un símbol evident de retrocés i submissió a l'home- en totes les cultures i en tots els països- i que hauríem de qüestionar perquè ens afecta a totes les dones, no creieu?. I contra el qual s'ha de lluitar conjuntament amb les dones integrades en aquestes cultures, que ja estan lluitant des de fa temps, contra el retrocés que suposa el burca. Totes les "tradicions" evolucionen, canvien, i fins i tot, de vegades desapareixen (per a bé comú) i al igual que nosaltres mateixes un dia ens van treure els "uniformes" i les nostres mares i àvies van deixar de posar-se el vel a les esglésies (per posar alguns exemples de com una manera de vestir pot assenyalar en pla absolutament discriminatori la diferència ..).. Jo pregunto si ensenyar el rostre incita a pecar?, perquè ells no es posen un vel per ocultar les seves mirades lascives i masclistes no?. Per descomptat, em refereixo únicament als "obscurantistes" i fanàtics, per què, i d'acord amb altres articles de Samir Naïr (tinc els seus llibres i el segueixo des fa 30 anys), hi ha un Islam respectuós i progressista ... i que per descomptat no es dedica a defensar la "ocultació" i la invisibilització completa de dones marcant com una raça inferior propietat dels homes. Crec que estem parlant de quelcom molt més profund que una forma i vestir, però que actualment -en la meva modesta opinió- passa per "enterrar el burca al bagul dels records".


Julia López, Barcelona, 27 de febrer 2010 (moncomunicacio.com)