divendres, 18 de març del 2011

"Escuchame", guanya el primer premi de documentals Dona'MCine


El primer premi del jurat del I concurs  DONAMCINE, de documentals de dones sobre dones se ha concedit  a  "Escuchame" , curtmetratge de  Mabel Lozano


 L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc a la sala d’actes del Pati Manning, actual seu del CERC (Centre de recursos Diputació de Barcelona) el proper divendres 18 de març,  a partir de les 18,30 hores,  i fins  a les 21 hores, i el dissabte 19, a l’Auditori de Vilafranca del Penedès


El jurat del concurs ha considerat que calia concedir el primer premi al curtmetratge “Escuchame” per la seva qualitat cinematogràfica, tant tècnica com artística i per la seva originalitat a l’hora de denunciar l'abús que pateixen moltes dones en el món: “El seu punt de vista ens situa com a testimonis directes d'una realitat d'explotació sexual invisibilitzada”.


El premi del públic a un documental col.lectiu


Després del visionat dels quaranta curtmetratges seleccionats, el jurat també ha volgut destacar dues obres molt bé situades ala selecció i atorgar una menció especial a “Violeta”, curtmetratge que a través de l'animació com a plantejament visual i en forma de conte ens parla de la situació de violència que pateixen moltes dones colombianes a causa del paramilitarisme, relatat d'una manera estèticament impecable. També s'ha volgut concedir una menció especial al documental “Heroínas”, que a través d'un diari de viatge personal, proposa anar més enllà de la solidaritat, tot reconeixent  la tasca civilitzadora de les dones en el món.

Van formar  part del   jurat: Cynthia Judkowski, Llum Quiñonero, Mamen Briz, Maria Dolors Comas, d’Argemí, Maria Jesús Pinto, Marta García, Nuria Pérez de Lara, Roser Oliver i Olivella, Tona Gusi Amigó y Yolanda Olmos Ruíz, comunicadores, cooperants i expertes en cinema i audiovisuals, provinents de Catalunya, Estat Espanyol i Llatinoamerica.

La novetat del concurs ha estat la participació online del públic que ha donat una resposta molt gran als vídeos penjats a l’epai web de Dona’MCine i a Youtube. Usuàries i usuaris han pogut des del 15 de maig del 2010 fins al 6 de febrer del 2011 votar els documentals. S’han comptabilitzat 715 vots i el premi l’ha obtingut “Mujeres Camino”, de Cristina Chiquin, Claudia Henao, Camino Simarro, Concepción Olid y Carolina Ruiz. Aquest curtmetratge el van elaborar les autores en el marc d’un curs organitzat al 2010 per ACSUR.

La protagonista del Curt s'interpreta a si mateixa

"Escuchame", que ha ha obtingut el Premi Cultures 2010, reflecteix la crua realitat de les persones que són víctimes del tràfic amb fins d'explotació sexual.

Mabel Lozano, va rodar aquest curtmetratge per arribar al màxim de persones i així fer visible un gran problema en la nostra societat. Segons el Ministeri d'Igualtat i Nacions Unides, el 80% de les dones que exerceixen la prostitució al nostre país són víctimes de tràfic.

El documental dona la veu a la vegada qeu protegeix la seva identitat  auna dona que ha patit explotació sexual.   La protagonista del curt, originària de Bielorússia, s'interpreta a si mateixa. Es dóna la circumstància que Inna, nom fictici, va ser esclavitzada a Madrid durant cinc mesos i 800 homes van pagar pels seus 'serveis' sense el seu consentiment. Segons fonts externes, la normalitat amb la qual es planteja el tema al nostre país ha estat una de les motivacions que ha portat a la directora i actriu a realitzar aquest projecte.

"A través de tres clients diferents-explica Mabel Lozano-hem volgut que molts espanyols es puguin reconèixer i adonar-se que la tracta no és un fenomen aliè ni totalment clandestí".


DonaMCine és un projecte audiovisual impulsat per l'Associació Entrepobles / Entrepobles / Entrepobos / Herriarte, que treballa en cooperació solidària des de fa més de 20 anys, i la productora Doble Banda, amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social. En aquesta primera edició del concurs internacional el projecte rep suport financer de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (Generalitat de Catalunya) y de l'Ajuntament d'Olèrdola del Penedès.
A DonaMCine s’han volgut visibilitzar els somnis i revoltes de les dones que, al llarg de la història, s'han compromès en la defensa dels drets de les dones, entesos en un sentit ampli com a drets socials, econòmics, polítics, culturals, però també sexuals i reproductius. També volem donar valor a tot aquest esforç, realitzat en gran mesura des de l'impuls del feminisme, una contribució fonamental a la democràcia, la justícia social, i l'eradicació de totes les formes de violència masclista i patriarcal. 

L’organització del concurs també fa una menció especial per la dinamització dels debats als fòrums de “DEFIENDE TU PELICULA”, als documentals: “Mujeres y Agua”, de Norma Julieta Maldonado; a “Primer encuentro de saberes y sabores campesinos”, del Colectivo Eje de mujer campesina y familia y Comisión de comunicaciones del proceso de Unidad Popular del suroccidente colombiano; i “Oro Gris”, de Ira Nahomi Moreno i Luna Haro Mancera.

[+info a donamcine i a moncomunicacio.com/dones.htm]

dimecres, 9 de març del 2011

Com lluitar contra el "Des-enfocament de gènere" als mitjans


"Des-enfocament de gènere",  és un reportatge -documental d'Ajuda en Acció,  produït per la Fundació Quepo, que  fa un repàs de la representació de les dones als  mitjans de comunicació i de la perspectiva de gènere en la cobertura de la informació sobre cooperació al desenvolupament, a través de les entrevistes realitzades a experts i professionals dels mitjans de comunicació, i de recursos audiovisuals molt innovadors.

Amb “Desenfocament de gènere”, l’audiovisual de 28 minuts que presenta Ajuda en Acció, com una eina de sensibilització i d’incidència per difondre en els propers mesos, per tal d’impulsar l’avenç cap a la igualtat de gènere en les polítiques públiques de desenvolupament. Aquest audiovisual realitzat  a propòsit del 8 de març, dia internacional de les dones i del que enguany se’n commemora el centenari, neix arrel de l’experiència obtinguda amb la campanya “Mou-te per la igualtat, és de justícia”, i es presentarà oficialment davant dels mitjans de comunicació, a finals de març a la seu a Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

L’objectiu d’Ajuda en Acció és fer visible la importància que tenen els mitjans de comunicació i els seus professionals en la lluita contra les desigualtats de gènere, no només en el nostre entorn més immediat sinó posant la mirada en aquells països on la pobresa afecta en major mesura a les dones, ja que el treball col·lectiu contra les desigualtats entre homes i dones desemboca en la lluita d’una de les més importats causes estructurals de la pobresa: la desigualtat de gènere.

Les televisions emetran el reportatge complert
Ara es podà veure un tràiler a Youtube de “Desenfocament de gènere”, a alguns canals de televisió: El dia 8 de març es va veure a Canal 33 ( a la tarda i a l'una de la madrugada) i  la XTVL. BTV ,  dia 2 d’Abril serà protagonista del programa DOCS. Posteriorment “Desenfocament de gènere” estarà disponible als espais web de  XTVL i en TV3 a la Carta, i a BTV.
partir de 9 de març es podrà visionar al complert al espais webs de Quepo i d’Ajuda en Acción. 
La Fundació Quepo ha produït aquest reportatge, dirigit per Sonia Ros, i  dona la veu a set  dones i un home, professionals del periodisme i experts en cooperació i  gènere: Amanda Alexaniam, consultora de Gènere d’Indera, Elvira Altés, investigadora de Gènere, professora de  la Facultat de Ciències de Comunicació de l’UAB, , Veronica Chelotti; comunicadora social, Francesc de Dalmases, president d’Igman (Accio Solidària), i director d’ODGC, Tona Gusi, Coordinadora Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores (XIDPIC-Cat)–Red Inter. de Periodistas con Visión de Género, Gemma Lienas,  Escriptora, columnista i  experta en gènere, Marta Macias, delegada d’Ajuda en Acció de Catalunya i Balears, Rita Marzoa, directora del Programa Solidaris de Catalunya Radio i Montse Santolino, responsable de comunicació la Federació Catalana d’ONGD. [+informacio a moncomunicacio.com/dones]