dimarts, 25 de novembre del 2008

Els mitjans segueixen tractant la violència contra les dones com un fet aïllat

Les manifestacions del dimarts 25 de novembre, Dia internacional en Contra de la Viòlencia ver les dones, han tingut molt d'èxit a tot el pais. A Barcelona a tingut lloc una manifestació que ha acabat molt emotivament a la plaça de Sant Jaume. Informatius de televisions com BTV, La sexta, , TV1, o TV3 han donat molt bona cobertura als actes del Dia internacional contra les violències vers les dones. Sobre tot TV3, ha emitit reportatges molt bons i ha fet un tractament de tipus positiu de les noticies, i amb una clara perspectiva de gènere.

Baix hi ha la crónica d'una de les taules rodones organitzades per la Plataforma, al Espai de Dones Francesca Bonnemaison, durant el IV Fòrum contra les Violéncies, en la que es va tractar d'esbrinar el paper dels mitjans en la solució d'aquesta greu problemàtica social.


A la taula Rodona, sobre el tractament de la violència de gènere als mitjans, van parlar periodistes, investigadores i escriptores reconegudes feministes: Gemma Lienas, Maricel Chavarria, Dolors Comas i Elvira Altés.
Aquesta taula formava part dels actes del IV Fòrum contra les Violències de Gènere, que va tenir lloc a la Bonnemaison des del dijous fins al dissabte a la tarda.
Totes les ponents van estar d'acord en senyalar la resistència dels mitjans de tractar la violència contra les dones com un fet social i polític del mateix nivell, que el terrorisme, i començar a treure les noticies tràgiques de violència contra les dones fora de les seccions de "successos". També van defensar, que havia que deixar d'incidir en la victimizació de les dones i tractar-les com a protagonistes actives d’històries en desenvolupament positiu, i explicar les seves experiències com a sobrevivents. "Cal tenir en compte – va comentar Elvira Altes, periodista, directora de "dones", i professora de l’UAB, que segons un estudi que he realitzat en un seminari amb el alumnat de periodisme, que l’augment al 22 % de la presencia de les dones a les noticies, tan de mitjans impresos, com de radio i televisió, ve donat pel seu paper com a víctimes”

Gemma Lienas, escriptora i presidenta de 'dones en xarxa', per la seva banda , va explicar la seva experiència com a "columnista" opinadora als mitjans, i la seva lluita per fer comprendre als editors cap, la importància de adoptar la paraula "gènere" que ja està integrada en la llei contra la violència. Maricel Chavarria, redactora de la Vanguardia, va afegir a les paraules de Lienas, una anècdota concreta, de com en un titular seu a una entrevista feta a aquesta escriptora, el cap d’edició va canviar la paraula “injustícia de gènere” per “injustícia sexual”, i va remarcar que malgrat que els "mitjans “seriosos” – al contrari dels programes televisius grocs - havien evolucionat bastant en el tractament d’aquest tipus de noticies, encara volien explicar les coses com causa- efecte, sempre buscant i justificant el fet tràgic, pels problemes de l’autor dels fets o per les característiques de les víctimes.

Dolors Comas que va explicar detallament la feina que fa en al direcció del CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) estava molt d’acord amb les seves companyes de taula que cal canviar la manera d'explicar les coses als mitjans, i que es necesari adquirir un aprenentatge i tenir una sensibilitat social per tractar les noticies amb perspectiva de genere. “Estic d’acord –explicava- en que també es violencia tractar a les dones des de un punt de vista secundari i passiu. Els fets tràgics de violència son la punta de l’iceberg, de una manera discriminatoria de veure a les dones. En el debat posterior es van tractar molts temes polémics, i alguna participant es preguntava si es possitiu o no la referencia continua que ara es fa sobre el número de vícitmes "saber que ja són 78 les víctimes d'aquest any, sembla que podria exercit d'efecte- crida, i 'estimulars' a realtzar mes fets violents contra les dones"- Les ponents no van a esta d’acord en aquesta tesis, per què cal analitzar les histories personals, comprovar les dades i donar-se compta que els assesinats a dones estadisticament segueixen gairebè igual, tant si surten o no a les noticies. L'exemple va ser el periode electoral al mes de març que en dos dies es van produïr quatre asseinats, que no vna tenir cap resposta oficial, i els mitjans van seguir donant la majoria del seu espai a les candidatures polítiques”. Chavarria, va afegir que el que era molt necessari remarcar el número d'assesinades. I que precissament ara, amb l'aceleració digital i la pressa en que vivin, molts mitjans tornavan a titular les noticies en pla macabre i aïllat, pasant de les "recomenacions" en el tractament d'aquest tipus de noticies. Segons ella el model a seguir sería model de informació que desenvolupen pels accidents de transit, que busca estimular la prevenció però també per donar visibilitat als "supervivents" . "En quest cas, es tractaria de donar protagonisme a tantes i tantes dones que han superat la violència en la seva propia persona o en el seu entorn, però que en molts casos pateixen consequències fisiques i psiquiques, i que tenen moltes coses a dir. Tenim que acconseguir que les dones siguin noticia no únicament quan ja estan mortes".
[+info dones a Mon Comunicació]
Text i fotos: Julia L. Tremols. Vídeo de Carles Puchades.