dimecres, 8 de juny del 2011

Sampat Pal i l'Exercit dels Saris Roses


"Pink Saris", una película  sobre la solidaridad entre las mujeres indias.

La pelicula "PINK Saris" m'ha encantat i emocionat. He reviscut L'Índia i la ruta d'Uttar Pradesh que vaig realitzar l'any passat en un curt viatge, que era alguna cosa més que "turístic". 'Ara encara  admiro més a les dones indies, las que vaig veure, amb les quals intercanvi algunes paraules, o simplement a les que vaig somriure i en miraven amb alegria. Són magnífiques, forts i poderoses (malgrat la càrrega i discriminació que pateixen). 

Kim Longinotto, cineasta i documentalista anglessa,   va seguir durant messos a Samapt Nal, i a "l'exèrcit dels saris roses" als pobles del nord d el l'India (Uttar Pradesh)  i va realitzar na apassionant història real de lluita i superació.

Sampat Pal, una dona de casta baixa del nord de l'Índia, es rebel contra la seva societat i es pren la justícia pel seu compte per poder ajudar a tots els que es troben en condicions desfavorables, especialment a les dones. Amb aquest objectiu crea una banda anomenada "Gulabi Gang", l'exèrcit dels saris roses.
Sampat Pal no havia d'haver anat a l'escola. En el seu llogaret del nord de l'Índia, aquest era un privilegi reservat als homes. No obstant això, va aconseguir aprendre a llegir ia escriure i, en veure la injustícia amb què eren tractats els pobres i les dones tant per les castes superiors com per les autoritats de l'estat, va decidir dir "no" a la llei dels homes. En lloc de creuar de braços va organitzar l'exèrcit més extraordinari de la història de l'Índia. Un exèrcit de dones, vestides amb saris roses i armades amb bastons, disposades a defensar els desemparats i a exigir justícia allà on fos necessari. És l'exèrcit dels saris roses i aquesta és la història de la seva llegendària fundadora.
"L'exèrcit dels saris roses", un historia real que mostra a una dona lluitant contra una societat masclista i contra els poders socials establerts.
Llegiu el llibre: "L'exèrcit dels saris roses" de Sampat Pal, editat per Planeta. dilluns 6 de juny de 2011. [Llegir article anterior al Blog] Interessant l'article sobre ella publicat al Pais