dimarts, 28 d’octubre del 2008

De Marràqueix a Barcelona, tot segueix igual, o no?

Fins quan els concursos de Bellesa de dones?

Vaig tornat de Barcelona el dissabte 25, després d‘un viatge de 8 dies a Marràqueix, per participar en la III Trobada Mediterrània de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere, i encara que venia d’un lloc fascinant, estava molt contenta de tornar a la nostra estimada modernitat del segle XI. Però, el primer que en trobo al meu mail, és que una de les agències de musics i festivals més reconeguda: Bordeline; organitza el 1 de novembre, Concurs: Bellesa de Catalunya, os sigui, una altra vegada tornem a promocionar les “misses” a la catalana, reivindicant l’atractiu físic com principal dot de els dones ( per ninguna banda he vist que també vagin a escollir prototipus de homes ben fets (en el sentit físic, es clar).I no sols això, Hi ha més. Després, vaig veure al migdia l’informatiu de TV3, i em expliquen una noticia amb certa gracia. Sembla que per fi ja està aquí (com ho han dit tantes vegades¡¡¡) el robot que et neteja tota la casa, escombra, quita la pols, deixa transparents les finestres, ordenada la cuina...). Encara que si et fixes una mica més, i mira per on...et dones compte, de que la màquina., li han fet cos de dona. Tal com sona, amb una cara inexpressiva, però amb formes arrodonides de dona. Bé ja queda clar, a qui afavorirà un monstre cibernètic d’aquesta categoria. Ens anirà tant bé que, ja no necessitarem demanar ni conciliacions laborals, ni un altre ùs més just dels temps de feina, socials i d’oci.

Vaja¡ i jo que pensava que venia d’un lloc que semblava sortit del passat de “Les mil i una nits”. Veritablement divers i multicultural: en Marràqueix, l’ambient (els carrers, l’artesania, els edificis, les costums) es barregen de la manera més increïble, amb allò de tipus medieval, i amb el més modern. Entre d’altres coses, hi ha parabòliques en moltíssimes vivendes (fins i tot , les més modestes), hi ha molta Internet en “cibers” i suposo que, també a les cases, molta gent va amb els mòbils parlant en veu alta, i circulen una gran quantitat de motos – tipus “mobilettes” , que et poden atropellar sense donar-te compta.

Be, a la nostra trobada internacional, en el que hem participat gairebé un centenar de persones de mols països, que em pogut fer al local de l’Associació EnnaKhil pour la Femme et l’Enfant, amb seu a aquesta ciutat, els dies 23 i 24 d’octubre, hem comprovat que encara que nosaltres la polèmica de “vel si, vel no”, ens ha fet creure que les dones als països àrabs es troben en una situació molt pitjor que la nostra, com en tots els llocs del món hi ha de tot. Es cert que al Marroc, sobre tot a la zona rural, encara hi ha un 40 % de dones analfabetes, però a les ciutats la majoria de les dones pateixen semblants discriminacions personals i socials, que als nostres llocs occidentals: Moltes d’elles, encara que en més petita quantitat han arribat a llocs polítics de responsabilitat, i d’altres són considerades professionals de primera. Però d’això i del ric intercanvi fet durant aquests dies es altra historia que mereix altre article.


Julia.L.Tremols


Ah¡ Això del robot ho podeu comprovar a la web de tv3