dijous, 2 d’octubre del 2008

El perquè de la disminució increible de dones a L'Índia



Quan les dones hauran desaparegut: El sacrifici de les nenes a l’Índia i a l’Àsia

Estic llegint el llibre “Quan les dones hauran desaparegut” de Bénédicte Manier, periodista índia que viu a París (França) i treballa a France Presse. Un treball molt be documentat sobre la sistemàtica desaparició i assassinat de milions de nenes i de dones joves ( la majoria d'aquestes al poc de casar-se), a l’Índia i l’Àsia. Vaig llegint el llibre emocionada. Un capítol cada nit, i sempre acabo plorant. D'altra banda cal tenir en compte, que el fet de que hagin menys dones a tot arreu, ha posat en perill a les dones més joves, i moltes d'elles són víctimes de xarxes de venda i prostitució. O són víctimes de violència i violacions col.lectives.
Hauríem de fer alguna cosa per lluitar a nivell internacional contra aquest feminicidi quotidià . Com diu la autora es pot parlar de “feticidi”: " la màxima discriminació contra las dones, no deixar-les néixer o créixer quan ja jan nascut"

En qualsevol població del món hi ha més dones que homes, excepte a Àsia, on tot un sistema cultural, econòmic i social s’encarrega de fer desaparèixer les nenes, abans i després de néixer. Segons estimacions del programa de Nacions Unides per al Desenvolupament , a l’Índia “mancarien actualment 48 milions de dones”, i una situació semblant troben a la Xina, Afganistan, Bangladesh i Paquistan. Segons diu l’autora en una entrevista publicada a Ameco Press, al novembre del 2007, “en conjunt, el déficit de dones sería d’uns 100 milions es dir, aproximadament tota la població de Méxic”.

I el pitjor de tot és que l'augment d'assesinats de dones i de realització d'avortaments selectius de fets femenins (des dels anys 80 amb la popularització de les ecogràfies) passa en la seva major part entre les classes mitjes i altes. Des de fa anys les nenes pobres tenen més possibilitats de nèixer i creìxer més que les que provenen de families benestants.
Si voleu comprar el llibre que ha Catalunya ha publicat Pagès editors el troben a la Llibreria Ona (en català ) i en castellà a la Llibreria de Dones a Internet: Autoras en red” está en castellano.
Al Blog “Cuaderno de Mujeres” es parla també del tema i es reprodueix l’entrevista a Bénédicte Manier, que li va fer Imma Sanchís en La Contra de La Vanguardia. També es molt interessant la publicada a La Voz de Galicia (veure foto de l'autora a baix).

(Text extret de La contra de la Vanguardia)
"Saca su libreta llena de notas y apuntes exhaustivos, resumen de su estudio que analiza causas y posibles consecuencias de esos cien millones menos de mujeres que de hombres que hay actualmente en Asia, especialmente en India y China, fruto de la explosiva mezcla entre modernidad consumista y tradición. "Desde la década de 1980, la ecografía para determinar el sexo y el aborto se vienen utilizando a gran escala para eliminar a las niñas, produciéndose un feticidio; lo que no ha provocado que desaparezca el infanticidio ni la desatención". Una población de varias decenas de millones de hombres solteros es algo que jamás se ha producido en la historia y sus consecuencias son difíciles de prever".